Posted on

УЛТРАЗВУК ТЕРАПИЯ

УЛТРАЗВУК ТЕРАПИЯ

Терапевтичното използване на ултразвук за борба с болката и стимулиране на възстановителния процес е широко използван метод във физикалната медицина. Ултразвуковата терапия е приложима при много от спортните травми и заболявания, поради широкия си спектър от показания, безвредност и добра степен на поносимост.

Какво е ултразвукова терапия и на какъв принцип действа?
Ултразвукът представлява звукови механични вълни с честота над 20KHz, които са над границата на чуваемост на човешкото ухо. За терапевтични цели се използва ултразвук в диапазона 800 до 3000KHz, като вълните с по-ниска честота проникват в по-голяма дълбочина в тъканите, а тези с по-висока, на по-малка. Разпространението на ултразвука в човешкия организъм е много сложно, поради нееднородността на неговата акустична плътност, като най-много ултразвукова енергия поглъщат нервите, мускулите и костите, а най-малко мастната тъкан и тъканите, съдържащи инфилтрат. Ефектите на ултразвуковата терапия са свързани с въздействието при преминаването на вълните през тъканите и поглъщането на механичната енергия. При преминаването на ултразвуковите вълни се получават вихрови движения в цитоплазмата на клетките и се активира междуклетъчната обмяна на веществата, което представлява своеобразен микромасаж на тъканите. Също така вследствие на ултразвука в тъканите се образуват малки мехурчета (т. нар. кавитационни мехурчета), които водят до различни физикохимични явления. Ефектите от поглъщането на механичната енергия от тъканите са свързани главно със загряването им, т. нар. термичен ефект, който при терапевтични дозировки на ултразвука е свързан с повишаване обмяната на веществата, нервната проводимост и понижаване на тонуса на спастична мускулатура.Този термичен ефект е свързан с локалното повишаване на температурата на тъканите в малък градусов диапазон и при самата процедура не се усеща топлина.
Какви са терапевтичните ефекти ултразвуковата терапия
Терапевтичните ефекти от ултразвуковата терапия са свързани с ефектите от въздействието на ултразвуковите вълни върху тъканите и се изразяват в обезболяващо, противовъзпалително, спазмолитично, стимулиращо регенерацията, подобряващо микроциркулацията и обмяната на веществата действие.
Основните положителни ефекти от ултразвука при лечение на спортните травми и заболявания са:
ускоряване на оздравителния процес, вследствие увеличаване на притока на кръв
намаляване на болката, вследствие на намаляване на отока
омекотяването на сухожилията и релаксацията на мускулите, вследствие на микромасажа
При какви заболявания може да се използва ултразвуковата терапия
Ултразвуковата терапия има много широк спектър от показания и незначителни странични ефекти, поради което може да се използва при повечето спортни травми и заболявания като:
Тендинози, тендинити, бурсити, инсерционити, заболявания като “тенис лакът”, периартрит на раменна става, тендинит на ахилесовото сухожилие
Артрози и дегенеративни заболявания на ставите като гонартроза, коксартроза
Травми като контузии, навяхвания, преразтежения, луксации, хематоми
При мускулни болки и спазми
Неврологични заболявания, като невралгии, неврити, плексити, радикулити
Следоперативни състояния, с цел по-бързо възстановяване
Методика и начин на приложение на ултразвуковата терапия
Ултразвуковата терапия най-често се прилага чрез директно озвучаване на проблемната зона, посредством озвучителната глава на апарата. При тази методика се поставя контактен или лекарствен гел (ketoprofen, diclofenac) върху кожата и чрез въртеливи движения се озвучава мястото на проблема. Процедурите обикновено са кратки между 3-10мин., а курсът на лечение е обикновено от 6 до 12 процедури. По време на процедурата пациентът няма усещания от въздействието на ултразвука.
Кога не може да се прилага ултразвукова терапия
Въпреки много добрата си поносимост, понякога ултразвуковата терапия може да доведе до нежелани реакции и приложението и е свързано с някои общи противопоказания.
Злокачествени заболявания
Остри инфекции
Сколнност от кръвоизливи
Венозна тромбоза
Съмнение за костни фрактури
Въвеждане на медикаменти чрез ултразвук – фонофореза
Фонофорезата (ултрафонофорезата) представлява въвеждането на лекарствени вещества в организма, посредством ултразвук. При този метод ултразвукът действа като катализатор ускоряващ резорбцията на лекарствата, като по този начин се съчетава ултразвуковата терапия с медикаментозно лечение. Най-често по този начин се въвеждат нестероидни противовъзпалителни средства под формата на гел (ketoprofen, diclofenac), като гела се използва и за контактна среда на ултразвука.