Posted on

Високоенергиен лазер – 15W Chattanooga HPL15

Употребата на светлина като лечебен метод датира още от древността. Първи такива доказателства са записани в древен Египет преди 4 000 години. През 1917 година Албърт Айнщайн разработва лазера на теория, като въз основа на нея през 1960 година лазерът е изобретен. Лазерната светлина е специална, защото е монохромна (съставена от един цвят), Кохерентна ( всички вълни имат еднакво трептение)и е насочена. Основополжникът на съвременната лазертерапия е доктор Ендре Мастер, който пръв наблюдава позитивният ефект на лазер с нисък интензитет, използван върху обръснати мишки, чиято козина расте по- бързо когато е подложена на облъчване.

Медицинската техника за лазертерапия работи на следният принцип – фотоните насочени от лазера проникват през вашата кожа и биват абсорбиран от специални компоненти на клетките, наречени хромофори. Механизмът е подобен на процеса на фотосинтезата при растенията, абсорбираните от клетките фотони са стимулирани да произвеждат повече енергия. По този начин повредената тъкан е снабдена с повече енергия, която спомага за по- бързо и качествено оздравяване. Този процес се нарича биостимулация.

Апаратите за лазертерапия излъчващи ниско и/или високоенергийни лазери дават възможност за целенасочено въздействие върху патологичния процес, като се използват определени режими на лазерните процедури. Те се определят от индивидуалните особености и реактивността на пациента и от неговите адапционни възможности.
Съвместното използване на различни лазерни източници (RED и IR лазери) с различни параметри, позволява да се постигне по-добър терапевтичен ефект.
Червеното лъчение въздейства върху дилатацията на съдовете и засилва кръвната циркулация. Тези промени съдействат за отстраняване на венозния застой, намаляване на пермеабилитета на съдовите стени и като следствие-потискане на ексудацията и намаляване на отока в тъканите. Лазерното облъчване има изразен обезболяващ ефект, дължащ се на способността на лъчението да потиска акционните потенциали на нервното възбуждане и трансмисията на болковите импулси. Лазерното лъчение стимулира регенеративния процес чрез диференциация на клетките и възстановяването на тяхната фукционална активност.
Инфрачервеното лъчение ускорява в дълбочина биологичните процеси, отстранява съдовия спазъм, ускорява кръвната циркулация, подобрява тъкания метаболизъм и окислителните процеси. С избора на различни честоти на повторение на импулсите се постигат и различните ефекти на лазерното въздействие – аналгетичен, регенериращ или противовъзпалителен.

Клас 4 лазерите повлияват моментално третирания участък като:

  • Повишават нивото на ATФ в клетката, което ускорява възстановителния процес.
  • Активират микроциркулацията, което спомага за по-добра оксидация и доставка на полезни вещества към увредените тъкани, както и по-бързо освобождаване на отпадни продукти.
  • Ускорява зарастването на рани – стимулира образуването на фибробласти и ускорява синтеза на колаген в увредените тъкани.
  • Намалява образуването на фиброзна тъкан – при рани, одрасквания, изгаряния или след операция, чрез образуването на колаген
  • Противовъзпалително действие – намалява отока причинен от кръвонасядане или възпаление.
  • Подобрява микроциркулацията – предизвиква временно разширение на кръвоносните съдове, увеличаване на притока на кръв към нарушените тъкани и отстраняването на отпадните продукти
  • Стимулира нервната тъкан – ускорява процеса на възстановяване на нервните клетки и стимулира възстановяването нервната тъкан в увредените зони.
  • Активират лимфатичната перисталтика:
  • Подобряват абсорбцията на интерстициалните течности и намаляване на оттока от посттравматични травми.
  • Хиперполяризират мембраната на нервните тъкани. Този ефект е свързан с прекъсване на мембранните канали за калиевите йони, поради промяна на структурата на повърхностните липопротеини. Това от своя страна води до повишаване на прага на активация на болковите рецептори

С апарати за лазертерапия могат да бъдат третирани следните заболявания:
1. Дегенеративни, възпалителни, травматични и професионални заболявания на опорно-двигателния апарат (артрозни, артритни, периартрити, миотендинози, тендовагинити, епикондилити, дистрозии, контузии, следфрактурни състояния и др.).
2. Заболявания на нервната система: плексити, радикулити, дископатии, неврити, херпес зостер, травматични лезии на периферни нерви и др.
3. Кожни заболявания — уртикария, невродермит, сърбящи дерматози, херпес симплекс, бавно зарастващи язви, рани, следоперативни рани, декубитуси и др.
4. Очни болести — вирусен и бактериален кератит, кератоконюнктивит, дистрофия на макулата, глаукома и др.
5. Акушеро-гинекологични заболявания: ерозио на маточната шийка, комплицирани рани след АГ операции, предракови изменения на маточната шийка и др.
Противопоказания
Злокачествени новообразувания, активна туберкулоза, инфекциозни болести, тиреотоксикоза, кръвни заболявания, сърдечносъдова и белодробна недостатъчност, декомпенсиран захарен диабет, напреднала атеросклероза на мозъчните съдове, бъбречна недостатъчност, болести на вътрешните органи в остър стадий, бременност и др.